Granturile SEE dedicate IMM-urilor sunt disponibile într-un nou apel de depunere proiecte, astfel:
Schema de granturi mici pentru produse, servicii și tehnologii care inovează pentru o industrie verde, dezvoltă industria albastră (maritimă) și tehnologia informației și comunicațiilor va avea un buget total disponibil de 5 508 241 Euro.
Valoarea grantului (ajutorul financiar nerambursabil) va fi de minim 50.000 Euro și maxim 200.000 Euro/proiect.Ponderea ajutorului nerambursabil va putea varia între 25% și 70%, în funcție de tipul de ajutor de stat aplicabil, mărimea întreprinderii aplicante, profitabilitatea proiectului, capacitatea financiară generală a aplicantului.
Termenul limită pentru depunerea cererilor de finanțare pentru proiecte este 22 septembrie 2021.
Schema de proiecte individuale pentru produse, servicii și tehnologii care inovează pentru o industrie verde, dezvoltă industria albastră (maritimă) și tehnologia informației și comunicațiilor va avea un buget total disponibil de 7 355 329 Euro.
Valoarea grantului (ajutorul financiar nerambursabil) va fi de minim 200.000 Euro și maxim 2.000.000 Euro/proiect.Ponderea ajutorului nerambursabil va putea varia între 25% și 70%, în funcție de tipul de ajutor de stat aplicabil, mărimea întreprinderii aplicante, profitabilitatea proiectului, capacitatea financiară generală a aplicantului.
Termenul limită pentru depunerea cererilor de finanțare pentru proiecte este 15 septembrie 2021.
Elemente comune ambelor scheme:
Investiții eligibile:
Inovare în industria verde:
Creșterea industriei albastre (maritime):
Dezvoltarea de tehnologii inovative pentru alimentarea cu apă, inclusiv desalinizarea.
Tehnologia informației și comunicațiilor TIC
Rezultatele așteptate în urma finanțării sunt creșterea competitivității companiilor românești în ariile menționate (creștere cifră de afaceri, creștere profit, creare de locuri de muncă).
Solicitanți eligibili:
Inovare pentru industrie verde: întreprinderi din România care au maxim 25% participare publică, cu o vechime de minim 3 ani fiscali încheiați, ONG-uri.
Creștere albastră: întreprinderi din România care au maxim 25% participare publică, cu o vechime de minim 3 ani fiscali încheiați
Tehnologia informației și comunicațiilor: întreprinderi din România care au maxim 25% participare publică, cu o vechime de minim 1 an fiscal încheiat.
Parteneri eligibili:
Nu este obligatoriu să existe Parteneri de Proiect dar proiectele în parteneriat sunt încurajate și vor primi puncte suplimentare la evaluare. Va fi acordat punctaj suplimentar proiectelor în parteneriat cu entități relevante din statele donatoare.
Cheltuieli eligibile:
Toată documentația aferentă accesării celor două oportunități de finanțare nerambursabilă pentru IMM este disponibilă aici.
Sursă foto – aici.