Fără fonduri europene pentru agropensiuni în următorii doi ani, ne anunță ministrul actual al agriculturii, Adrian Oros.
Deși interesul pentru acest tip de investiții este, vă asigur, maxim!
Și totuși:
Nu am văzut publicate, dezbătute, niciun studiu și nicio analiză (cantitative sau calitative) privind modul cum fondurile europene au impactat turismul rural din România, începând cu finanțările din perioada de pre-aderare (SAPARD) și până azi. Despre ce a fost gresit si ce / cum trebuie remediat. Și am avea nevoie de așa ceva, înainte de a lua orice decizie. Iar Ministerul Turismului ar trebui să joace un rol cheie în acest tip de fundamentare a deciziei publice.
Dincolo de interesul, de competiția pentru fondurile europene pentru turismul rural, dincolo de gradul de absorbție, ne interesează să avem analize obiective, detaliate, statistici, CAUZE și consecințe, tendințe, recomandări. Fondurile pentru asistența tehnică, care au și obiectivul de a monitoriza cum se derulează progamele de finanțare și ce impact au sau nu, acestea pot susține periodic astfel de analize țintite, cum ne-ar trebui în situația finanțării turismului rural și a agroturismului.
E inacceptabil, ca decident, să vii doar cu explicații sumare, generice:
”Prea multe pensiuni sunt făcute în zona periurbană, prea mulți bani s-au dus în zone care nu au nimic de-a face cu turismul. Practic, oamenii și-au făcut case în satele din jurul orașelor și n-au nimic de-a face cu turismul.”
Dar nu așa fundamentezi deciziile de finanțare!
Eu pot fi de acord, ca mulți alții, din experiența mea directă dar limitată, că multe investiții europene în turismul rural nu au schimbat în bine acest domeniu. Poate cauza a ținu de regulile finanțării, alteori poate de regulile de urbanism din fiecare localitate. Pentru asta ne trebuie aceste studii.
România are noroc cu sate care au natură, arhitectură, gastronomie… fantastice, unice.
Și, da, și mie îmi pare că extrem de puține din pensiunile turistice de la sate, din cele co-finanțate cu fonduri europene, aduc valoare adaugată dorită sau cresc calitatea experienței turistice.
Însă deciziile nu se iau după păreri.
E demult vremea ca astfel de modificări ale programelor de finanțare să fie fundamentate pe dovezi, date, analize realizate în mod obiectiv, profesionist și, mai ales…. util!
Mai aflăm de la domnul ministru al agriculturii Oros că unele (care?) ghiduri ale finanțărilor vizând agricultura și dezvoltarea rurală vor fi puse în consultare publică mai repede decât altele (care?).
Când anume? Nu e foarte clar. În curând, aparent.
Totuși, un calendar al lansării finanțărilor UE (puține câte sunt ele) pentru 2021 lipsește cu desăvârșire.