Investiții private în domeniul medical și social în mediul rural
În următoarele luni (perioada exactă nu este încă oficial anunțată) se vor lansa două linii de finanțare destinate activităților economice în mediul rural, submăsurile 6.2 și 6.4. ale PNDR (Programul Național pentru Dezvoltare Rurală – măsuri de tranziție).
În cadrul acestor submăsuri vor putea fi solicitate fonduri europene și pentru investiții în domeniul medical și social. Trebuie să reținem aceste linii de finanțare nu vor fi exclusiv dedicate domeniilor medical și social, ci ele se adresează investițiilor în producție, turism, IT, mediu, de asemenea. Va exista o competiție intensă pentru fondurile disponibile (150 milioane euro) și departajarea se va face în funcție de punctajul obținut.
Conform ghidurilor consultative publicate pentru cele două submăsuri, investițiile în domeniul medical și social primesc, la criteriul aferent domeniului de activitate:
Domeniul medico-social nu este domeniul cel mai bine punctat dar, mai ales în cazul submăsurii 6.2., poate genera proiecte cu un punctaj competitiv. Analiza eligibilității și a șanselor de selecție pentru un proiect medical/social privat se face pentru fiecare proiect, în mod individual.
Mai jos sunt câteva elemente informative în vederea accesării celor două linii de finanțare (bazate pe ghidurile consultative, care pot suferi modificări).
Domenii economice eligibile – conform codurilor CAEN:
CAEN 7500 Activități veterinare
Aceste activitati sunt efectuate de catre veterinari calificati care lucreaza in spitale veterinare, precum si in ferme, adaposturi de animale sau in gospodariile populatiei, in cabinete proprii de consultatii sau operatii, ori in alte locatii.
CAEN 8621 Activităţi de asistenţă medicală generală
CAEN 8622 Activităţi de asistenţă medicală specializată
CAEN 8623 Activităţi de asistenţă stomatologică
CAEN 8690 Activităţi de asistenţă medicală generală
Activitati referitoare la sanatatea umana, ce nu sunt efectuate in spitale sau de catre medici sau dentisti cum sunt:
CAEN 8710 Activitati ale centrelor de ingrijire medicală
(Nu include orfelinate, cămine pentru copii, centre pentru persoanele fără adăpost sau serviciile de îngrijire la domiciliu).
Solicitanți eligibili:
Persoane juridice nou înființate sau existente, organizate sub formă de PFA, întreprindere individuală, întreprindere familială, SRL, societate în nume colectiv, societate în comandită simplă, societate agricolă, cooperativă.
Sediul social și punctul /punctele sociale trebuie să fie toate în mediul rural la momentul depunerii cererii de finanțare.
În cazul submăsurii 6.4. se acordă punctaj firmelor care au vechime și profit operațional (deci firmele nou înființate sunt, astfel, depunctate în competiția pentru fondurile europene)
În cazul submăsurii 6.2. firmele noi (start-up) și firmele existente nu sunt diferențiate prin punctaj.
În cazul ambelor submăsurii se punctează cu 5 puncte existența unei activități agricole demonstrabile în ultimele 12 luni dinaintea depunerii cererii de finanțare (în cazul submăsurii 6.2. este vizată activitatea asociatului iar în cazul submăsurii 6.4. este vizată activitatea agricolă a firmei solicitante).
Fonduri disponibile:
În cazul submăsurii 6.2. bugetul disponibil este 50 milioane euro iar valoarea maximă a grantului pentru investiții private în domeniul medical și social în mediul rural este de 50.000 Euro. Nu există cofinanțare/contribuție proprie.
În cazul submăsurii 6.4. bugetul disponibil este de 100 milioane euro iar valoarea maximă a grantului pentru investiții private în domeniul medical și social în mediul rural este de 200.000 Euro însemnând maxim 70% din valoarea totală eligibilă a unei investiții. O contribuție proprie/cofinanțare de minim 30% este necesară.
Cheltuieli eligibile:
În cazul submăsurii 6.2. sunt eligibile toate cheltuielile prevăzute în Planul de afaceri, inclusiv capitalul de lucru, capitalizarea întreprinderii şi activităţile relevante pentru implementarea corectă a Planului de afaceri aprobat, corespunzatoare activitatilor codurilor CAEN din cererea de finantare, sunt eligibile, indiferent de natura acestora, cu excepția achiziţionării de vehicule pentru transportul rutier de mărfuri. Fondurile europene pot fi utilizate și pentru achiziționarea unui teren / a unei clădiri dar doar în cuantum de maxim 10% din valoarea ajutorului nerambursabil primit. Pot fi achiziționate ambulanțe umane sau ambulanțe veterinare.
În cazul submăsurii 6.4. sunt eligibile cheltuielile cu construcţia, extinderea şi/ sau modernizarea şi dotarea clădirilor, achiziţionarea şi costurile de instalare, inclusiv în leasing financiar, de utilaje, instalaţii şi echipamente noi; investiţii intangibile: achiziţionarea sau dezvoltarea de software şi achiziţionarea de brevete, licenţe, drepturi de autor, mărci; cheltuieli cu consultanța pentru întocmirea dosarului de finanțare, pentru managementul proiectului, cheltuielile necesare pentru realizarea unor studii şi/sau analize privind durabilitatea economică şi de mediu, studiu de fezabilitate, proiect tehnic, document de avizare a lucrărilor de intervenţie, întocmite în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare. Nu pot fi achiziționate mijloace de transport cu excepția ambulanței umane și ambulanței veterinare. Pot fi achiziționate doar echipamente noi. TVA și achiziția de teren/construcții nu sunt costuri eligibile.
Important, referitor la submasura 6.4. (grant maxim 200.000 Euro)
În cazul unui proiect care presupune și realizarea unei construcții necesare activității economice vizate, entitatea care aplica trebuie sa detina terenul în proprietate, concesiune sau superficie la momentul depunerii cererii de finanțare. De altfel, din dosarul cererii de finanțare fac parte și documentele care atestă proprietatea și înregistrarea la Cartea funciară a terenului dar și certificatul de urbanism care este emis de primăria localității în care se va realiza investiția.
Informația oficială despre cele două linii de finanțare se poate verifica pe siteul AFIR, instituția care evaluează și aprobă cererile de finanțare primite și monitorizează proiectele aprobate.
Sursă foto – aici.