În perioada 11 iunie – 30 noiembrie 2021, 139 de localități afectate de sărăcie au posibilitatea să solicite granturi de maxim 100.000 Euro pentru a înființa centre comunitare în localități, centre în care să furnizeze servicii medicale, sociale, educaționale.
Ajutorul nerambursabil din fonduri europene acoperă 98% din valoarea investiției iar cofinanțarea solicitantului este de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, la care se pot adăuga cheltuielile ne-eligibile.
Înființarea și funcționarea centrelor comunitare integrate este reglementată prin OUG 18/2017 privind asistența medicală comunitară.
Ca urmare a accesării fondurilor europene, se vor dezvolta serviciile de asistență medicală comunitară în scopul identificării problemelor medico-sociale, a îmbunătățirii indicatorilor stării de sănătate, a nivelului de trai al populației prin acțiuni de prevenție și intervenție specializată, precum și prin creșterea accesului la servicii medico-sociale de calitate și a sporirii gradului de incluziune socială a persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile din punct de vedere economic, social sau al stării de sănătate.
Solicitanții eligibili sunt:
Unităţile administrativ-teritoriale (primăriile) din listă
Parteneriatele între UAT mai sus menționate și
De exemplu, în județul Brașov, eligibile sunt localitățile Budila, Bunești, Cața, Hoghiz, Măieruș. Sau în județul Covasna sunt incluse în lista localitățile Bretcu, Ghelnița, Hăghig, Ojdula, Zagon.
Investițiile eligibile sunt următoarele:
„a) un punct de lucru de medicină de familie sau un cabinet individual de medicină de familie, cu respectarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea și funcționarea cabinetelor medicale, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
b) un cabinet de medicină dentară, un punct de recoltare pentru analizele medicale, alte servicii medicale necesare unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale
c) un centru de permanență, cu respectarea legislației privind înființarea acestora, conform Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență, cu modificările și completările ulterioare;
d) alte puncte de lucru destinate activităților și serviciilor integrate de sănătate, sociale și educaționale, în conformitate cu nevoile locale identificate și cu posibilitățile de finanțare ale unității/unităților/subdiviziunii/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.”
Finanțarea este asigurată în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Descărcați ghidul solicitantului și toate anexele, inclusiv lista celor 139 de localități eligibile (cuprinsă în Anexa 14 la Ghid) – aici.